Enneagram en onze beleving in de kinderjaren
Onderwerp: Enneagram en onze beleving in de kinderjaren
Verzenddatum: 2008-07-04 23:18:47
Mail nr #: 3
Inhoud:
1

Beste [FIRSTNAME],

Hier is de tweede nieuwsbrief van Within Reach over het Enneagram. Ook in deze nieuwsbrief krijg je weer zicht op wat je allemaal uit het enneagram kunt halen, ondersteund door een ervaringsverhaal.

Hoe weet je hoe je kind van binnen reageert?Wist-je-dit-al-van-het-enneagram?
In deze rubriek vraag ik je aandacht voor de kindscenario's per enneatype.
Zoals de foto hiernaast aangeeft gebeurt er iets 'van buiten', het glazenwassen, en geeft dit een reactie 'van binnen', het reageren van de kat. Onze kinderen en ons innerlijk kind reageren allemaal anders in reactie op wat er buiten gebeurd. De kindscenario's per enneatype geven een beschrijving van deze mogelijke reacties van binnen. Ze vertellen over de verschillende patronen en belevingen die we ontwikkelen in de omgang met onze ouders.
Klik hier om verder te lezen.


Ervaringsverhaal

Het bijzondere aan het ervaringsverhaal van deze maand is dat de meerwaarde duidelijk wordt van het vaststellen van verschillende enneatypes, die we over elkaar heen legen.
Door de verschillende enneatypes bij onszelf te ontdekken komen we veel meer tot de kern van wie we zijn, dan wanneer je werkt met één enneatype. Deze methode van werken gebruik ik vooral in mijn individuele coachsessies. En in mijn lezing 'De dynamiek van het Enneagram' ga ik uitgebreid in op de achtergronden hiervan.
Klik hier voor het ervaringsverhaal over deze meerwaarde.

Oproep
Ook nu doe ik een oproep je ervaringen met het Enneagram (waar ook opgedaan) met mij te delen. Stuur me een mailtje met jouw inzichten en momenten dat je geraakt bent door het Enneagram. Er is nog zoveel om in onszelf en in het Enneagram te ontdekken. Met jouw toestemming kan ik je inzichten met andere delen, zodat we leren van elkaar.

Activiteiten
In het najaar staan er diverse lezingen en workshops op het programma. De lezing over het Enneagram is een hele mooie gelegenheid om kennis te maken met mij en met de bijzondere manier waarop ik werk met het Enneagram. Je kunt alle vragen die je hebt direct aan mij kwijt. En ik beloof je dat je vooral jezelf nog beter gaat leren kennen en ervaren.

Hier zie je de lezingen en workshops op een rij.

 • De lezing 'De dynamiek van het enneagram' kun je ervaren op:
  - dinsdagavond 16 september in Naaldwijk
  - dinsdagavond 23 september in Voorschoten
 • Voor de Workshop Basiskennis Enneagram zijn er de volgende mogelijkheden:
  - 5 donderdagavonden in Voorschoten, 2, 9, 23, 30 oktober en 6 november
  - 5 dinsdagavonden in Naaldwijk, 7, 21, 28 oktober en 4 en 11 november
  - 2 zaterdagen in Simonshaven (onder Rotterdam), 1 en 22 november
  - 5 maandagavonden in Delft, data volgen nog.

Meer informatie, zoals adressen van locaties, tijden, prijs en wijze van inschrijving kun je vinden op mijn website. Je kunt me natuurlijk ook altijd even bellen.

Overige
Een nieuwe ontwikkeling bij Within Reach is de workshop 'Gewoon een goed figuur'.

De eerstvolgende datum voor deze workshop is 29 juli vanaf 19.30 in Delft, locatie: Van ,der Haertstraat 29.

Zoals de naam al doet vermoeden is deze workshop voor mensen die om welke reden ook, niet blij zijn met hun figuur. Veelal mensen die willen afslanken, dit al vaker hebben geprobeerd, maar geen uitzicht zien op een blijvend resultaat.
Het gewone aan deze workshop is, dat we ons niet druk maken om de voorbeelden die de commercie aan ons voorspiegelt. We onderzoeken waarom afslanken niet lukt en geen blijvend resultaat geeft op basis van bijvoorbeeld discipline en doorzettingsvermogen.
Het bijzondere van deze worskhop is dat we vanuit een voedingsperspectief en een emotioneel perspectief diverse instrumenten aanreiken om de lastige momenten te benutten om te groeien. Hierdoor wordt het afvalproces een ontdekkingsreis naar jezelf.

Omdat afslanken voor heel veel mensen een continue bezigheid is hebben we deze worskhop laagdrempelig opgezet. Voor een klein bedrag, in een klein en fijn groepje krijg je ale ins en outs te horen. Ook gaan we één en ander uitproberen. Geef het dus door aan iedereen die je kent.

Binnenkort verschijnt er ook een uitgebreid artikel op mijn website over deze workshop. Houd het in de gaten!

Dit was de tweede nieuwsbrief. Ik ben heel nieuwsgierig hoe het bij jou ontvangen is. Laat je me dat weten?

Hartelijke groeten,

Sonja Buijs
Within Reach
tel: 015-2158595
e-mail:
info@within-reach.nl
website: www.within-reach.nl

Om je gegevens te wijzigen of je uit te schrijven klik op de onderstaande links:

 

Artikelen

Kindscenario's per enneatype

Elk enneatype beschrijft ook een kindscenario. Het kindscenario geeft aan hoe een kind zijn ouders ervaart, welke gevoelens en gedachten een kind daarbij heeft en hoe dit het kind vormt. Bewust spreken we hier over 'hoe het kind de ouders ervaart'. Iedereen die kinderen heeft of met kinderen optrekt, heeft wel gezien dat kinderen uit één en hetzelfde gezin verschillend reageren op vader of moeder. Ook op omstandigheden als een scheiding zijn de reacties van kinderen verschillend. Dit komt niet omdat de ouders continu veranderen van karakter, maar omdat ieder kind vanuit zijn of haar eigen persoonlijkheid reageert. Wel kan het zo zijn dat de ouder aan ieder kind een verschillende kant van zichzelf laat zien, juist door het verschil in karakter van ieder van zijn of haar kinderen.

Een enneatype 1 kind, de perfectionist, kan op jonge leeftijd veel kritiek hebben ontvangen en daardoor veel zelfkritiek hebben ontwikkeld, zodat ze de kritiek van anderen voor kunnen zijn. Ook kan er sprake zijn van veel te veel verantwoordelijkheidsgevoel door afwezigheid van de ene ouder en afhankelijkheid van het kind van de andere ouder. Deze kinderen zijn te vroeg volwassen.

Vor een enneatype 4 kind, de romanticus, is de liefde van de ouders niet voelbaar. Ze voelen zich afgesneden van de ouder en kunnen de ouders niet ervaren als hun rolmodel, als hun voorbeeld.

Het enneatype 6 kind, de loyalist, zoekt een beschermende figuur, die hem of haar veiligheid kan bieden bij de eerste experimenten in het leven.

Een enneatype 9 kind, de bemiddelaar, voelt de verbinding met beide ouders juist te goed. Ze willen beide ouders te vriend houden. Ze stemmen zich teveel op de ouders af en 'vergeten' daardoor zich bewust te worden van hun eigen behoeften.

Zo geeft het kindscenario per enneatype aan hoe en of het kind een verbinding met één of beide ouders aangaat. Dit legt de basis voor de wijze waarop we verbindingen met andere mensen maken in ons latere leven. [Terug]

Meerwaarde vaststellen verschillende enneatypes

Tijdens een coachsessie kwam bij een vrouw van 38 jaar naar voren dat ze op haar 9e jaar in enneatype 9, de bemiddelaar, is gestapt. Toen haar ouders zijn gescheiden. Voor die tijd, vanaf de 1e maand van haar leven, leefde ze vanuit de energie van het enneatype 4, de romanticus.

Net als bij veel kinderen met enneatype 4, de romanticus, gingen er vroeger regelmatig gedachten voorbij over dat later zou blijken dat ze geadopteerd was, dat ze niet echt van deze ouders was. Dit zijn signalen van het kind van het niet voelen van de verbinding met de ouders. En vanuit dit gevoel ervaart een kind bijvoorbeeld een gevoel van in de steek gelaten te zijn.

In haar beleving hadden haar ouders in haar jeugd altijd al ruzie gehad. De ochtend van de ontdekking dat haar vader weg was (en van het moment dat ze in de energie van enneatype 9 is gestapt) heeft lang als een helder beeld op haar netvlies gestaan. Veelal een teken van onverwerkte emoties. Het beeld was als volgt. Die ochtend ging ze, zoals vaker s'ochtends vroeg gebeurde, naar het toilet. Het hele huis was nog inrustte. Maar de jas van haar vader hing er niet en zijn schoenen waren weg! Even kijken door de brievenbus. Nee, de auto was er ook niet! Wat is hier aan de hand? Het weg-zijn van haar vader sloeg als een bom in in haar gevoelsleven.

Door het herbeleven van dit moment werd haar duidelijk dat het weggaan van haar vader, zonder dat hij verteld had dat hij wegging en waarom, haar een enorm gevoel van 'in de steek gelaten zijn' gaf. Ook kwam onder deze emotie veel verdriet tevoorschijn. Het werd haar duidelijk waarom ze altijd gestrest reageerde als anderen een afspraak niet afzegde of niet volgens afspraak bij haar op visite kwamen. Helemaal als niet direct het hoe en waarom duidelijk was. Dan durfde ze niet meer te bellen of nog en keer contact op te nemen. En dit patroon heeft veel invloed gehad op de manier waarop ze haar werk deed en sociale contacten probeerde aan te gaan.

Door na de scheiding, vanuit het enneatype 9, conflicten uit de weg te gaan, heeft ze geprobeerd mensen om zich heen vast te houden. Want haar beleving was dat mensen door ruzie te maken uit elkaar gingen. En dan gingen ze weg zonder dat je wist waarom.

Ook was het enneatype 9, de bemiddelaar, voor haar een manier om het contact dat ze met beide ouders niet voelde (vanuit enneatype 4), alsnog tot stand te brengen. 'Al gaat mijn vader dan weg, dan zal ik hem in gevoel niet laten gaan', is mogelijk de onderliggende redenering geweest.

Na het herbeleven van deze gebeurtenis begon ze het tegenstrijdige gevoel van het kindscenario4, de romanticus, en het kindscenario 9, de bemiddelaar, in zichzelf te begrijpen. Waarom ze enerzijds streefde naar een harmonieus en goed contact met anderen, maar anderzijds het heel moeilijk vond om die echt te voelen! [Terug]

 

1

Laatste nieuws

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief:
Enneagram


Ontvang HTML?


Bekijk archief