Niet verbonden zijn is leven op afstand
Onderwerp: Niet verbonden zijn is leven op afstand
Verzenddatum: 2010-02-10 16:07:30
Mail nr #: 15
Inhoud:
1

Hallo [NAME],

In deze nieuwsbrief vind je de volgende onderwerpen:

1. Wist-je-dit-al-van-het-Enneagram? Gevangen in verdeeldheid

2. Nieuw: de Alternatieve Kadobon

3. Aanbieding

4. Agenda

 

1. Wist-je-dit-al-van-het-Enneagram?

Als er iets is wat het Enneagram duidelijk naar voren brengt is het het menselijke gedrag en de motivatie die aan dat gedrag ten grondslag ligt. Dat gedrag ligt dagelijks voor het oprapen: je kind die een humeurige dag heeft en zijn vriendje een mep verkoopt, je buurman die de deur hard achter zich dichtgooit, je baas, die je overlaadt met werk, terwijl je gisteren aan zijn bureau zat om je overvolle agenda te bespreken.

Aan de buitenkant 'zie' je dit vervelende gedrag gemakkelijk. Wat er van zich van binnen bij die ander afspeelt, vanuit welke motivatie iemand iets doet, is voor de meeste mensen moeilijker af te lezen. Toch is er een overeenkomst tussen al die verschillende situaties. Dat is de meest primaire reden voor dit soort gedrag: iemand functioneert op die momenten niet vanuit een diep gevoel van liefde, verbondenheid, eenheid en bewustzijn van alles en iedereen om je heen. Die ander is niet verbonden met jou, maar 'leeft op afstand'. Net zoals je zelf vaak niet verbonden bent en op afstand van jezelf en anderen leeft.

Het 'leven op afstand', uit zich voor iedereen anders. Het Enneagram geeft in de basis negen verschillende manieren van het leven op afstand. Ook geeft het een toelichting waarom je jezelf vanuit een bepaald karakter op afstand zet. Dat is je motivatie, vaak een manier om jezelf staande te houden, die aan dat gedrag ten grondslag ligt. Het karakter van enneatype 9 laat echter in de basis zien hoe dit niet verbonden zijn, het 'leven op afstand', ontstaat. En daar gaat het artikel in deze nieuwsbrief over.

2. Nieuw: de Alternatieve Kadobon

Misschien heb je het logo van de Alternatieve Kadobon rechts boven op mijn website al gezien. De Alternatieve Kadobon is een nieuw initiatief in Nederland om alles op het gebied van gezondheidsvragen en persoonlijke en spirituele ontwikkeling binnen jouw bereik te brengen.

De Alternatieve Kadobon is een bijzonder kostbaar geschenk om te ontvangen en om te geven. De kadobon kan ingewisseld worden bij alle deelnemers, die op de website van de Alternatieve Kadobon zijn geregistreerd. Van persoonlijke therapie en coaching, cursussen en workshops voor je persoonlijke en spirituele ontwikkeling tot alternatieve webwinkels en esotherische winkels in de winkelstraat. Het aanbod wordt de komende tijd uitgebreid.

De Alternatieve Kadobon is 24 uur per dag online te koop in de waarden van € 10 t/m € 100 en wordt per post bij je thuis bezorgd. Bij o.a. Within Reach kun je de kadobon besteden, zowel voor de individuele therapie en coach sessies als bij onze workshops.

Kijk snel op de website: www.alternatieve-kadobon.nl . Veel plezier!

3. Aanbieding

Voor iedereen die wil ervaren wat EIK therapie en coaching inhoudt en die wil kennismaken met Kinesiologie (het spiertesten), heeft Within Reach een aanbieding.

Wanneer je uiterlijk 23 februari een afspraak maakt (de datum van de afspraak mag na 23 februari liggen) krijg je de eerste kennismakingsbehandeling, een 14 spierenbalans, voor € 30,00 in plaats van € 45,00.

Een kinesiologische behandeling via spiertesten (ook de EIK therapie is hierop gebaseerd) is uiterst geschikt om je gecreëerde afstand en je opeengestapelde emoties in je lichaam open te breken. Jij weet doorgaans niet meer precies waar en wanneer je afstand hebt gecreëerd. Je lichaam weet dat wel. Je lichaam heeft weet ook wat je nodig hebt op dit op te lossen. Ervaar het in een 14 spierenbalans!

4. Agenda

- Kennismakingsavond Kinesiologie
  woensdagavond 10 februari (gratis) 
  woensdagavond 3 maart (gratis)

- Kennismaken met de kracht van het Enneagram
  op woensdagavond 17 maart (gratis)

- Workshop 'Opnieuw kennismaken met Jezelf'
  5 woensdagavonden vanaf 7 april
  waarin je de basiskennis van het Enneagram krijgt aangereikt

- Je kunt ook nog altijd instromen in de GROTE AFSLANKUITDAGING
  Op dinsdag ochtend of dinsdag avond

Ik hoop jullie graag te ontmoeten bij één van de avonden of voor een individuele sessie.

Hartelijke groeten,

Sonja Buijs
Within Reach
tel: 015-2158595
e-mail: info@within-reach.nl
website: www.within-reach.nl
weblog: binnenbereik.web-log.nl

 

Om je gegevens te wijzigen of je uit te schrijven klik op de onderstaande links:

 

 

Artikel 

Alle uitingen van verdriet, boosheid, frustratie, depressiviteit , eenzaamheid en ga zo maar door zijn een teken dat je de verbinding met het leven en de mensen om je heen verbroken hebt en leeft op afstand. Een intens leven, met intense emoties op deze afstand. Dat wel. Maar nietemin op afstand, omdat je op die momenten geen contact meer hebt met de liefdevolle verbondenheid met anderen. Je voelt je alleen staan en niet verbonden. Vergelijk maar eens de momenten dat je geknuffeld wordt door je partner of kind, dat je een complimentje krijgt. Je voelt je goed en groeit een meter. De afstand is op die momenten overbrugd.

De boeiende vraag is wat er in je binnenste gebeurd waardoor je de verbinding met de ander, met het leven om je heen, verbreekt en daardoor een stukje afstand creëert. Je maakt doorgaans geen bewuste keuze tot het nemen van afstand. Het is meestal niet iets dat je zelf bewust gedaan hebt en 'waar je schuldig aan bent'. Wel is het je verantwoordelijkheid opnieuw de verbinding te zoeken, wanneer je hem verloren hebt. Dat opnieuw zoeken naar verbinding geeft je levenservaringen. Ervaringen die je bewust leren hoe je een verbinding opnieuw kunt creëren en kunt koesteren. En die ervaringen creëren stapje voor stapje je geluk. Want een geluksgevoel is het effect van een gevoel van verbonden zijn.

In het Enneatype 9, ook wel de vredestichter genoemd, ligt de les van verbonden zijn, van liefde voor het oprapen. Het hogere doel van Enneatype 9 is 'LIEFDE'. Het is het punt bovenaan de cirkel van het Enneagram. Ook het begin- en eindpunt van de cirkel, die in het enneagram de EENHEID en VERBONDENHEID weerspiegelt.

Als je naar het karakter van Enneatype de vredestichter kijkt, in de situatie van 'op afstand leven', dan valt op dat hij harmonie zoekt, in plaats van liefde. Door het zoeken en willen ervaren van harmonie zal de vredestichter geen ruzie zoeken, niet heftig reageren op anderen en het liefst geen emoties willen voelen. Alles wat de rust en harmonie in hemzelf kan verstoren probeert hij te vermijden. Hij streeft dus eigenlijk naar absolute rust en harmonie in hemzelf en streeft ernaar een uiterlijke sitatie (een rustige baas, een niet te veel eisende partner enz) te creëren die hem de mogelijkheid geeft in die rust te blijven 'hangen'. Het verloren gaan van die rustige, harmonieuze omgeving en een harmonieus innerlijk gevoel is voor hem een angstige ervaring.

Wanneer die angst toch binnen komt en vat op hem krijgt, schiet hij als het ware uit zijn verbinding met het leven om hem heen. Hij creëert afstand, want hij wil (letterlijk of innerlijk) zo ver mogelijk weg van hetgeen hem angst inboezemt. Hij probeert de angst niet te voelen, niet waar te nemen, niet te ervaren. Dan lijkt het net alsof het er niet is. Dat is de zelfverdoving die de vredestichter toepast om te kunnen blijven geloven dat alles harmonieus verloopt. Dat gaat ook een poosje goed, maar niet voor altijd.

De angst die hij negeert, op afstand zet, komt namelijk wel binnen in zijn lichaam. Dat gebeurt, dat is niet tegen te houden. Hij kan wel net doen alsof het er niet is, maar zijn lichamelijke bewustzijn heeft geen uitknop. Die neemt de ervaring in zich op. En wanneer de vredestichter er (onbewust) voor kiest het niet te ervaren, dan kan het lichaam niet anders dan het opslaan. Het bewaren voor een later tijdstip dat de vredestichter er wel naar wil kijken, de angst alsnog wil aangaan en verwerken.

Het is goed dat deze mogelijkheid er is. Want kun je je voorstellen dat wanneer je aangevallen wordt door een beer, je eerst aan de slag gaat om die angstige gevoelens te verwerken? Als je dat zou doen, zou de beer je allang verscheurt hebben, tegen de tijd dat jij klaar bent met het verwerken van die angst. Het afstand nemen van je angsten en andere emoties is dus eigenlijk een overlevingsmechanisme. Zo kent het Enneagram in de basis negen manieren op afstand te nemen. Hoewel de reactie bij de andere Enneatypes anders is, is het effect, het afstand nemen hetzelfde.

Wanneer we te veel en te vaak door allerlei oorzaken afstand hebben genomen, gaat zich dat op enig moment wreken. In lichamelijke klachten, in niet lekker in je vel zitten, depressief zijn, of niet te stuiten verdriet.

Je weet dan dat de tijd gekomen is om te gaan onderzoeken hoe je die afstand kan ombuigen naar verbondenheid. Je lichaam vraagt dan of je de tijd wilt nemen alles wat je zolang opgeslagen hebt alsnog te gaan bekijken en verwerken.

Wanneer je daar zelf niet helemaal uitkomt, wees dan zo wijs je te laten ondersteunen. Ben je verward in jezelf en je reacties? Kom dan eens naar een workshop over het Enneagram of maak een afspraak voor EIK therapie (Enneagram Integratie Kunde). Heb je fysieke klachten dan raad ik je aan te starten met Kinesiologie.

Weet je niet wat voor jou het beste is? Kom dan voor een gratis kennismakingsgesprek, zodat we samen voor jou een pad uit kunnen stippelen.

Terug

 

 

 

 

 

1

Laatste nieuws

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief:
Enneagram


Ontvang HTML?


Bekijk archief