Hyperactiviteit vanuit het Enneagram bezien
Onderwerp: Hyperactiviteit vanuit het Enneagram bezien
Verzenddatum: 2009-12-17 11:51:52
Mail nr #: 14
Inhoud:
1

Hallo [NAME],

In deze nieuwsbrief vind je de volgende onderwerpen:

1. Wist-je-dit-al-van-het-ennegram? Over hyperactiviteit.

2. Extra: Als je hoofd geen raad meer weet, geeft je lichaam antwoord.

3. Aanbieding bij deze nieuwsbrief

4. Agenda

1. Wist-je-dit-al-van-het-enneagram?
Hyperactief zijn is één van de eigenschappen, die we in het Enneagram scharen onder type 7, de enthousiasteling. Toen ik deze karaktertrek zag, dacht ik meteen aan hyperactiviteit, zoals we dat kennen bij ADHD. Zou er een relatie zitten of juist niet? Ik besloot er een klein persoonlijk onderzoekje naar te doen en er dit artikel op te baseren. Ben je benieuwd wat er uit mijn onderzoekje is gekomen? Lees dan het artikel.

2. Extra: Als je hoofd geen raad meer weet, geeft je lichaam antwoord.
Vraag jij je ook, net als veel andere mensen, af wat de spiertest nu eigenlijk voor voordelen heeft ten opzichte van andere methoden? Dat bleek laatst maar weer eens in mijn praktijk, toen ik iemand kreeg met schildklierproblemen. Ze was er al langer mee bezig en of ze nu het schildklierhormoon slikte of dat ze het afbouwde, er kwam weinig verandering in de bloedwaarden. Ook had ze al een vegatest laten doen: het alternatief laten doormeten van energieën. Alles leek op dat niveau in orde.

Ze kwam bij mij om te vragen wat ik voor haar kon doen. Mijn antwoord was dat ik een aantal testingangen had, zodat we haar lichaam konden vragen waar de onbalans zat. De kinesiologie werkt niet met statistieken en tabellen, hoe bepaalde waardes moeten zijn. Het vraagt aan het lichaam: heb je een onbalans? Als het lichaam zegt dat dit zo is, dan is de volgende vraag: hoe kan dat voor jou opgelost worden?

Na enkele sessies heeft ze weer bloed laten prikken en ja hoor, de bloedwaardes waren veranderd. Nog niet wat het moet zijn, maar de verandering is ingezet. Het lichaam vindt daarin zijn eigen weg en geeft zelf aan wat het op het moment van de kinesiologische balans nodig heeft.

Wil je ook eens ervaren hoe dit werkt? Kijk dan bij de aanbieding bij deze nieuwsbrief.

3. Aanbieding bij deze nieuwsbrief
De aanbieding is voor diegene die nog niet eerder een individueel consult hebben ondergaan. Dus niet alleen voor jou als nieuwsbrieflid, maar ook voor mensen in je directe omgeving, die van jou horen over deze aanbieding.

Heb je een lichamelijke klacht (waar je uiteraard al wel bij de arts voor bent geweest), die nog niet tot volle tevredenheid is opgelost? Overweeg dan eens je behandeling te ondersteunen met de technieken uit de Kinesiologie. In de Kinesiologie hebben we veel technieken om stress op diverse lichamelijke processen te reguleren en het zelfgenezend vermogen van het lichaam een kans te geven zijn taken weer op te gaan pakken.

Maak een afspraak voor 10 januari (waarbij de datum van afspraak ook na 10 januari kan liggen) en betaal voor het eerste consult geen € 45,00, maar € 30,00.

Bel 015-2158595 of laat een bericht achter via de website. Ik neem dan zo spoedig mogelijk contact met je op voor het maken van een afspraak. Ook in de kerstperiode kun je me hiervoor bellen.

4. Agenda

- Cursus Afslanken: DE GROTE AFSLANKUITDAGING in Voorschoten
  12 dinsdag ochtenden of avonden vanaf 5 januari

- Enneagram-De weg naar vrijheid
  op 6 en 13 januari 2010

- Kennismaken met de kracht van het Enneagram
  op 20 januari 2010 (gratis)

- Workshop 'Opnieuw kennismaken met Jezelf'
  5 woensdagavonden vanaf 27 januari 2010

- Kennismakingsavond Kinesiologie
  dinsdagavond 26 januari 2010 (gratis)

Tot slot wens ik je bijzonder fijne feestdagen toe en een gezond en gelukkig begin van 2010.

Hartelijke groeten,

Sonja Buijs
Within Reach
tel: 015-2158595
e-mail: info@within-reach.nl
website: www.within-reach.nl
weblog: binnenbereik.web-log.nl

 

 

Om je gegevens te wijzigen of je uit te schrijven klik op de onderstaande links:

Artikel

Hyperactiviteit 

Hoewel kinderen van nature graag spelen en bewegelijk zijn, bewegen hyperactieve kinderen anders dan andere kinderen. Handelingen van het kind zijn doelloos en het lijkt alsof het kind weinig of geen beheersing heeft over zijn gedrag. Ze lopen in een klas bijvoorbeeld vaak van hun plaats, friemelen met hun handen of wippen op hun stoel. Wanneer dit een storende invloed heeft spreekt men van hyperactiviteit of overbeweeglijkheid. (Bron: www.sociaalemotioneel.nl).

Vanuit de benadering van de chemische balans in de hersenen zegt men dat hyperactiviteit bij kinderen veroorzaakt wordt door een te laag dopamine gehalte, maar ook door een scheve verhouding van de neurotransmitters dopamine en noradrealine.

In de hersenen van iemand met ADHD stroomt informatie binnen zonder dat er veel weggefilterd wordt. Er komen bij wijze van spreken een heleboel televisiebeelden bij een kind binnen. De informatie komt binnen, maar omdat er zoveel is, ontstaat er een impulsieve reactie zonder dat het kind in staat is de gevolgen af te wegen. Er is geen sprake van analyse van de binnengekomen informatie. Dit is het effect van het tekort aan dopamine.

Het teveel aan noradrealine roept het vecht-vlucht-mechanisme op: het instinctief weg willen rennen als je je in het nauw gedreven voelt. Er ontstaat bij een teveel noradrealine een verlangen naar opwinding, soms ook wanneer het volgen van die opwinding gevaarlijk is.

Nu naar het Enneagram. Willem-Jan van de Wetering heeft per enneatype een neurotransmitter gevonden die het gedrag van dat type sterk bepaald. De neurotransmitter is dan te sterk aanwezig. Het zal je niet verbazen dat die neurotransmitter voor de enthousiasteling, type 7, noradrealine is.

De karaktertrek hyperactiviteit in het kader van het Enneagram valt onder het gemiddeld (niet gezonden en niet ongezonde) type. Hier zou dan nog geen sprake zijn van een ongezonde balans, hoewel dit niveau bij de enneatypes wel bijna het kantelpunt naar ongezond vormt.

In het stadium van hyperactiviteit gaat de enthousiasteling steeds meer doen. Hoe meer ze doen, hoe minder kieskeuriger ze worden ten aanzien van wat ze doen. Ze houden zich ook niet bezig met analyseren van hun ervaringen, ze vragen zich niet af wat de kwaliteit van leven is. Ze storten zich onafgebroken op activiteiten om maar in beweging te blijven. Dat geeft ze een gevoel dat ze er zijn, dat ze leven. En type 7 ervaart het als: 'Ik doe, dus ik besta'. Al hun energie slingeren ze als het ware naar buiten en zo blijven ze weglopen van zichzelf.

Ze doen dit omdat ze voelen dat, als ze (bijna letterlijk) stilstaan, er gevoelens van ongerustheid doorbreken vanuit hun binnenwereld. En daar willen ze liever niet mee geconfronteerd worden.

Dit lijkt wel een stukje op de onrust van kinderen met ADHD. Bijvoorbeed het gedrag dat ze veel vaker dan andere kinderen in de klas van hun plaats lopen. Hoewel de onrust (van welke aarde dan ook) bij kinderen, maar ook bij volwassenen, met ADHD meer fysiek tot uitdrukking lijkt te komen. Een enneatype 7 bestrijd de onrust door continu bezig te zijn met leuke dingen. Het gaat hem niet alleen om de activiteit, maar vooral ook dat hij er plezier aan beleefd! Bij kinderen met ADHD lijkt zo'n bewust onbewuste keuze niet aan de orde te zijn.

Een ander opvallend verschil tussen wat beschreven wordt als ADHD en wat bekend is van de reacties van iemand met een sterk enneatype 7 gedrag, is het volgende. Een kind met ADHD krijgt zoveel informatie binnen dat hij die informatie niet lijkt te kunnen filteren en daardoor impulsief reageert. Enneatype 7 gedrag staat meer bekend om het feit dat informatie het ene oor in en het andere oor uit gaat. Alleen datgene dat opvalt, omdat het leuk, is blijft hangen en daar gaat hij voor.

In mijn kleine (niet uitputtende) onderzoekje kom ik al schrijvende tot een voorlopige conclusie. De conclusie dat ik op dit moment geen onomstotelijke relatie zie tussen ADHD en enneatype 7. Of ik alle factoren bezien heb die hierbi van belang zijn, kan ik niet helemaal overzien. Wel vond ik het leuk er eens op deze manier naar te kijken.

Ik hoop dat jij het ook leuk vond. Mocht je aanvullingen hebben op mijn overdenkingen, aarzel dan niet om ze met mij te delen.

Terug

 

 

 

 

 

 

 

1

Laatste nieuws

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief:
Enneagram


Ontvang HTML?


Bekijk archief