Dienstbaarheid: hoe en wanneer zet jij je in voor anderen?
Onderwerp: Dienstbaarheid: hoe en wanneer zet jij je in voor anderen?
Verzenddatum: 2009-03-31 16:45:09
Mail nr #: 10
Inhoud:
1

Hallo [NAME],

Deze maand krijg je zoals beloofd een karaktertrek belicht. Het is de karaktertrek 'Dienstbaarheid'.

Ook is het zover dat ik je twee nieuwe en boeiende workshops kan aanbieden. Meer hierover verderop in deze nieuwsbrief. Wees er snel bij, want deze eerste keer kun je meedoen voor een hele leuke introductieprijs en er kunnen maximaal acht mensen aan deelnemen!

In het najaar start weer de Workshop Basiskennis Enneagram van 5 avonden. Ik ben er snel bij dit jaar en dat geeft jou ook de mogelijkheid snel je keuze te maken. Voor snelle beslissers is er een leuke korting van € 12,50, waardoor de prijs € 132,50 wordt in plaats van € 145,00. Geef je op voor 1 juli!
Klik hier voor de data en verdere informatie.

De Workshop Basiskennis Enneagram wordt voorafgegaan door een lezing. Ook deze datum is al bekend en ook hiervoor kun je je al opgeven. Klik hier voor verdere informatie.

Dan nu de karaktertrek 'Dienstbaarheid'.

Wist-je-dit-al-van-het-Enneagram?
Spring jij snel op van je stoel als je ziet dat anderen hulp nodig hebben? Heb je snel door hoe je anderen precies kunt helpen? Kun je goed voor jezelf zorgen? Of schiet dat er weleens bij in? Of ben je iemand die eerst eens toekijkt voordat je uberhaupt een helpende hand uitsteekt?

Dienstbaar zijn, anderen helpen. Dat is de karaktertrek, die in deze nieuwsbrief belicht wordt. Het zal je niet verbazen dat deze karaktertrek in het Enneagram bij type 2, de helper, naar voren treedt. Maar ook al herken je je niet direct in het type 2, ook dan zit er iets van een helper in je.
Dat laat ik je zien door eerst mijn eigen ideeën rondom het fenomeen 'helpen' met je te delen. Je zult verbaasd staan hoeveel kanten en hoeveel verschijningsvormen er zitten aan helpen. Afsluitend krijg je deze karaktertrek belicht vanuit de helper uit het Enneagram. Lees meer.

Nieuwe workshops
De nieuwe workshops gaan over andere lagen van het Enneagram dan de bekende Enneatypes. Het zijn:

- De Weg naar Zijn - In Slaap Zijn - Bewust Zijn
op 12 mei en 26 mei in Naaldwijk

- De Weg naar Vrijheid - Vrij én Gelukkig Zijn - Kan dat?
op 16 en 30 juni in NaaldwijkBeide workshops starten om 19.30 uur en eindigen circa 22.00 uur. De introductieprijs voor deze twee workshops tezamen bedraagt €75,00 (in plaats van € 140,00 in het najaar).
De maximale groepsgroote is 8 personen, dus wees er snel bij!

Je gaat ervaren wat het is 'Bewust te Zijn' en 'Vrij te Zijn'. En om je mate van bewust zijn en vrij zijn te vergroten leer je tijdens de workshop enkele kinesiologische technieken in te zetten. Meer over de inhoud van de Workshops vind je op de website. Klik hier.

Je bent alweer aan het einde van de nieuwsbrief gekomen. Ik hoop dat je het leuk vond en dat we elkaar zien op de nieuwe workshops. En wat de nieuwsbrief betreft: tot volgende maand.

Hartelijke groeten,

Sonja Buijs
Within Reach
tel: 015-2158595
e-mail: info@within-reach.nl
website: www.within-reach.nl
weblog: binnenbereik.web-log.nl

Om je gegevens te wijzigen of je uit te schrijven klik op de onderstaande links:

 

Artikel

In onze maatschappij wordt je al van kleins af aan aangespoord om anderen te helpen. Behulpzaamheid, dienstbaarheid wordt in ieder geval vanuit de historie gezien als een groot goed. Neem nu bijvoorbeeld de kerk. In veel stromingen werd je aangemoedigd te geven, te helpen, want daar werd je later voor beloond. Voor het 'goed doen'.

Het staat wat mij betreft buiten discussie dat deze aansporing een goede intentie en een goede stimulering is geweest voor veel mensen en dat voor veel mensen nog steeds is. Laat ik dat voorop stellen. Hoewel ik er nu een andere kant van zou willen belichten.

Want wanneer help je iemand? Help je iemand door zijn huis schoon te maken, omdat hij het zelf niet kan? Help je iemand door een brief voor hem te schrijven, naar een instantie waar hij iets moet regelen? Door haar aan een contact te helpen waardoor ze een baan krijgt aangeboden? Door boodschappen voor haar te doen? Door haar te vertellen waar haar problemen met haar dochter vandaan komen? Door haar te troosten als ze in een enorme huilbui zit en haar naderhand flink op te peppen, zodat ze er weer tegen kan?

Het zou me niet verbazen als je, tijdens het lezen van dit rijtje, denkt: 'Ja, toch! Bedoelt ze nu dat dit geen helpen is?'............ Heb ik gelijk wat je gedachten betreft?.....Niet dat ik gelijk hoef te hebben.

Waar het mij om gaat is dat het niet altijd zo zwart / wit ligt.

Help je iemand door keer op keer zijn huis op te ruimen, terwijl hij het zelf niet voor elkaar krijgt? Help je iemand door altijd boodschappen hem te doen, en zich hem machteloos te laten voelen als hij je niet kan bereiken wanneer hij nog wat extra nodig heeft? Help je iemand wanneer je telkens weer met haar praat over haar problematiek met haar dochter en je telkens verteld dat het probleem daar en daar zit?

Waarschijnlijk krijg je bij het lezen van dit rijtje een heel ander gevoel. Misschien een gevoel van 'water naar de zee dragen'?

Dit brengt mij naar de kern van mijn boodschap. Helpen drukken we vaak uit als iets wat we 'doen'. Een actieve handeling als boodschappen doen, over iemand rug wrijven enz. En zeker, in veel situaties help je anderen op deze manier en zijn zij je dankbaar voor je hulp.
Je kunt anderen echter ook op een andere manier helpen en dat is 'niets doen'. Laat degene die zijn huis niet opgeruimd krijgt het nu eens zelf uitzoeken. Door hem te laten ervaren wat het is in een chaotisch huis te leven, komt er mogelijk een moment dat hij zelf actie gaat ondernemen. En die actie kan bijvoorbeeld zijn dat hij je vraagt samen met jou te gaan opruimen, zodat hij het kan leren.
Ook kan het zijn dat je door alleen maar naar je vriendin te luisteren en geen commentaar te geven haar enorm helpt. Toegegeven, je doet dan wel iets en dat is luisteren.

Bij deze wijze van helpen geeft je echter een ander nog iets veel belangrijkers dan je directe hulp. Namelijk de ruimte om zelf bij de oplossing van zijn of haar probleem te komen. Die oplossing is krachtiger dan tien andere oplossingen die iemand anders voor hem of haar kan bedenken. Omdat het uit die persoon zelf komt, vanuit zijn eigen kracht, vanuit zijn eigen vindingrijkheid. En het geeft hem het vertrouwen dat hij de volgene keer weer zelf een oplossing voor zijn probleem kan vinden. Deze vorm van helpen is ook de kern waar het in coaching om gaat. Hoewel clënten die bij me komen dat soms als vervelend ervaren, omdat ze 'gewoon' een oplossing voor hun probleem willen ontvangen.

Wat ik je als uitdaging mee wil geven voor de komende tijd is om goed op te letten welke vorm van helpen in een bepaalde situatie het meest gepast is. Een helpende hand uitsteken is zo gebeurd. Iemand de ruimte geven zijn eigen oplossingen te vinden is vaak moeilijker voor je, want je handen jeuken, bij wijze van spreken. Ga de uitdaging aan en neem bij jezelf waar hoe jij omgaat met dit stukje karakter van jezelf.

Relatie met het Enneagram, de helper

De helper in het Enneagram heeft diep in zichzelf de overtuiging dat hij niet goed genoeg is. Helpen doet dit type daarom als compensatie voor dit pijnlijke gevoel. Door anderen te helpen, daar waardering voor te ontvangen, krijgt hij via anderen toch nog de waardering waar hij zo naar verlangt. Hier zit dus het addertje onder het gras. Vanuit het enneatype 2 kun je gaan helpen, omdat je zelf geholpen wilt worden door het ontvangen van waardering. Dus doe je het eigenlijk voor jezelf.

De helper heeft als uitdaging zelf te zorgen voor zijn eigen behoeften, zodat hij de pijn van 'niet goed genoeg zijn' niet meer voelt. Hij houdt dan voldoende van zichzelf om goed voor zichzelf te zorgen. Dan heeft hij anderen niet meer nodig voor zichzelf. Anderen helpen vindt hij dan nog steeds fijn om te doen, maar nu heeft hij de keuze uit actief of niet actief helpen. Wanneer hij nu kiest voor niet actief helpen en niet direct de waardering oogst die bij het wel direct helpen snel komt, voelt hij zich nog steeds oké. Hij weet zichzelf het schouderklopje te geven, omdat hij voet dat hij door niet actief te helpen het juiste gedaan heeft voor de ander.

In 'De Weg naar Vrijheid' staat het enneagram punt 2 voor 'Zelfstandigheid'. Door iedere keer de juiste vorm van helpen te kiezen, actief of niet actief, help je anderen hun eigen zelfstandigheid te ontdekken. En dat schept vrijheid.

Nieuwsgierig naar andere aspecten die je vrijheid kunnen geven? Kom dan naar de nieuwe workshop 'De Weg naar Vrijheid' op 16 en 30 juni. Meer informatie op de website.

 

1

Laatste nieuws

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief:
Enneagram


Ontvang HTML?


Bekijk archief