Je Enneatype ontdekt en dan?
Onderwerp: Je Enneatype ontdekt en dan?
Verzenddatum: 2008-12-02 18:10:14
Mail nr #: 7
Inhoud:
1


Hallo [NAME],

Veel mensen die het Enneagram ontdekken gaan op zoek naar 'hun' Enneatype. Daar doen ze veel voor: boeken lezen, cursussen volgen, weer boeken lezen, zuchten.......
En wanneer ze dan 'hun' Enneatype vinden, zijn ze niet altijd even onverdeeld gelukkig. Ze horen alleen de beperkende eigenschappen van dat type. Dat klinkt niet altijd even leuk.
Herken je jezelf hierin? Lees dan verder, want vaak is dit het punt dat mensen afhaken. Maar hier begint het echte plezier dat je kunt beleven aan het Enneagram.

Wist-je-dit-al-van-het-Enneagram?
Het Enneagram is een model van beperkingen. Het laat je zien waar je beperkingen liggen. Het is als het ware een vergrootglas en schijnt helder en duidelijk op die delen

van jezelf, die je het liefst snel weer zou vergeten.
Snap je nu waarom het niet altijd leuk is je type te ontdekken?

Toch is inzicht in je enneatype belangrijk. Hier eindigt het Enneagram niet. Hier begint het pas.

Waarom? Omdat het Enneagram je bewust laat worden hoe deze karaktereigenschappen je beperken in je bewegingsvrijheid, hoe je je kunt bevrijden uit deze minder leuke delen van jezelf. En dat niet alleen. Het Enneagram laat je ook je ontwikkelings- en groeipad zien.

En klinkt dat niet aantrekkelijk? Is dat niet de moeite waard?

Voor degene die dit ontwikkelings- en groeipad willen gaan heb ik mijn nieuwe rapport ‘Wie ben je geworden’ als PDF bijlage bij deze nieuwsbrief toegevoegd. Dit rapport helpt je op weg om je Enneatype(n) te ontdekken. Veel plezier ermee!

Ervaringsverhaal
Deze maand verwen ik jullie met een moment van inzicht in mijzelf, die ik onlangs kreeg dankzij het Enneagram.

Met ‘mijn’ enneatype 5 neigingen lees en studeer ik graag. Zo ook had ik laatst besloten me weer eens flink in te lezen in het Enneagram en het boek van Sandra Maitri over het Spirtuele Enneagram. Ik was twee hoofdstukken verder toen ik zo gegrepen werd door dit boek dat ik besloot er ook een samenvatting voor mezelf van te maken. Enthousiast toog ik aan het werk. Iemand van jullie die wel eens een boek van mij heeft geleend weet dat ik tijdens het lezen enthousiast onderstreep wat ik belangrijk vind, wat mij aanspreekt. Soms constateer ik dat ik neig naar hele bladzijden onderstrepen. Misschien is dat een teken dat het een goed boek is. Maar eerder geeft dat mijn neiging aan details belangrijk te vinden. Uit de kleinste details wil ik de diepere betekenis als het ware uit zuigen. Nog enthousiaster begon ik al het onderstreepte in een word-document in te kloppen. Op de tweede avond van hartstochtelijk inkloppen van al die heerlijke wijsheid, keek ik een moment op van mijn computer, vroeg me af hoeveel bladzijden ik die avond al had gedaan. Niet veel, moest ik constateren. Ik keek nog een moment op van mijn computer en realiseerde me dat dit wel heel veel tijd ging kosten. De gedachte daarna was een openbaring en een overwinning op mezelf. Ik vroeg me namelijk af: ‘Als dit af is, wat ga ik er dan eigenlijk mee doen? ‘

Ergens uit een hoekje van mijn geest kwam namelijk het inzicht en het besef dat ik weer in mijn valkuil van Enneatype 5 was gestapt en erin mee gezogen dreigde te worden. De valkuil van mijn enneatype is dat hij het leven wil bestuderen, bestuderen en nog eens bestuderen. Totdat hij weet hoe het in elkaar zit. Dan voelt hij zich veilig genoeg om aan het leven deel te gaan nemen. Hij begrijpt het immers en er zijn geen verrassingen meer voor hem.

In een extreme situatie kan dit principe ervoor zorgen dat iemand van het enneatype 5 zijn hele leven in zijn studeerkamer het leven bestudeert zonder ooit eraan deel te nemen. Hij zal dan nooit ontdekken dat de ervaring van het leven hem het meeste van het leven zelf zal leren.

Ik stond dus op het punt heel veel tijd als het ware in mijn enneatype 5 studeerkamer door te gaan brengen, zonder dat ik nagedacht had over de praktische bruikbaarheid en inzetbaarheid van wat ik dan aan wijsheid ging produceren. Op dat moment besloot ik het direct te laten liggen. Ik zou het pas weer oppakken als het praktische nut helder was. Met andere woorden: ik stapte uit mijn beperking, bevrijde mezelf.

Nieuws
Heb je interesse in dit soort momenten van bewustwording, van zien wat er om je heen gebeurd en wil je geïnspireerd worden om bewust te kijken naar wat er bij jou om je heen gebeurd? Ga dan naar mijn nieuwe weblog: binnenbereik.weg-log.nl . Ik publiceer hier verhalen van mijzelf en anderen over de ‘toevalligheden’ van het leven.

Is jou ook iets toegevallen en wil je dat delen? Stuur me dan je verhaal en via plaatsing om mijn web-log kunnen anderen ook door jou geïnspireerd worden.

Individueel coachtraject
Het individuele coachtraject met het Enneagram leidt je naar je ware zelf. Het brengt je terug naar de persoon die je werkelijk bent. We gaan samen laag voor laag door de emoties en blokkades heen, die als een schil om je heen liggen, en komen dan uit bij je ware zelf. Het punt waar je je weer met je hart kan verbinden, het punt waar je weer moeiteloos de uitdaging van je leven aangaat.
Meer informatie over dit coachtraject is te vinden op mijn website.

Wil je weten of dit coachtraject ook iets voor jou is, maak dan een afspraak voor een vrijblijvend intake gesprek. Aan het einde van dit intake gesprek is het ook mogelijk, tegen een vergoeding van € 25,00, je enneatype te laten uittesten.

Data lezingen en workshops
Wil je het Enneagram optimaal leren gebruiken, er alles uithalen wat erin zit, dan kan ik je van harte de lezing en de workshop Basiskennis Enneagram aanbevelen. Het is levendiger en boeiender dan een boek ooit kan zijn.

- De lezing ‘De dynamiek van het Enneagram’ is er weer op 20 januari in Naaldwijk.
Toegang € 10,00.
Geef je wel van te voren op.

-
De workshop Basiskennis Enneagram is er op 5 dinsdagavonden, 3, 10 en 24 februari
en 3 en 17 maart. Ook in Naaldwijk.

Meer informatie, zoals adressen van locaties, tijden, prijs en wijze van inschrijving kun je vinden op mijn website. Je kunt me natuurlijk ook bellen of mailen.

Overige activiteiten
Tot slot kan ik vertellen dat we 15 November met een enthousiaste deelnemersgroep de eerste workshop ‘Ontdek je opgeruimde zelf’ hebben afgesloten. Er zijn veel kwartjes gevallen en velen hebben in de afgelopen periode van 9 weken veel opgeruimd in hun huis. Maar vooral hebben ze gevoeld en begrepen wat er nodig is om op eigen kracht opgeruimd te blijven. Niet alleen nu, maar ook de komende weken, maanden en jaren.

De volgende workshop loopt synchroon met de voorjaarsschoonmaak. Grijp die kans.

-
De data zijn 28 maart, 18 april en 16 mei.

Meer informatie is te vinden op de website www.ontdekjeopgeruimdezelf.nl

Dit is het weer voor deze maand. Heb je vragen of opmerkingen? Ben je ergens door geraakt? Of wil je iets met mij of met andere nieuwsbrieflezers delen? Dan weet je hoe je me kunt bereiken.

Hartelijke groeten,

Sonja Buijs
Within Reach
tel: 015-2158595
e-mail: info@within-reach.nl
website: www.within-reach.nl
weblog: binnenbereik.web-log.nl

Om je gegevens te wijzigen of je uit te schrijven klik op de onderstaande links:

 

1

bijlagen: rapport WIE BEN JE GEWORDEN.pdf

Laatste nieuws

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief:
Enneagram


Ontvang HTML?


Bekijk archief