Enneagram en het ervaren van vrijheid
Onderwerp: Enneagram en het ervaren van vrijheid
Verzenddatum: 2008-09-19 10:55:13
Mail nr #: 5
Inhoud:

Hallo [FIRSTNAME],

 

Op 16 september heeft de eerste groep mensen kennis gemaakt met het Enneagram. Er was veel te horen en te beleven voor op de lezing in Naaldwijk, want geen van hen had veel voorkennis over het Enneagram. Deze avond was het vooral mijn doel nieuwsgierigheid te wekken en achteraf hebben we gezamelijk vastgesteld dat dit doel wel gerealiseerd is!

 

Voor degene die deze kennismakingslezing gemist hebben: ER IS NOG EEN KANS! OP 23 SEPTEMBER IN VOORSCHOTEN. Klik HIER en geef je snel op. Er zijn nog enkele plaatsen.

 

Ook de workshopserie Basiskennis Enneagram komt eraan!! Per workshopserie kunnen maar 8 mensen meedoen. Dus zorg dat je tijdig je plaats reserveert, want VOL is VOL.

 

 

 

Wist-je-dit-al-van-het-enneagram?

Vrijheid is een begrip waar je alle kanten mee uit kan. Ben je vrij als je niet de verplichting van een baan hebt? Ben je vrij wanneer je een paar dagen verlof opneemt? Ben je vrij als een vogel als je gaat parachuut springen? Ben je vrij als je nonchalant alle boosheid van andere mensen langs je heen laat glijden? Als je je niets aantrekt van andere mensen?

 

Tja, waarschijnlijk zijn er zoveel omschrijvingen van vrijheid als er mensen zijn die een omschrijving voor dit woord verzinnen. Ook het Enneagram geeft een beschrijving van vrijheid. Of eigenlijk een beschrijving van de weg die je bewandelt om je eigen innerlijke vrijheid te ervaren. Klik hier om verder te lezen.

 

Ervaringsverhaal

In het ervaringsverhaal ga ik in op wat we in een coachsessie kunnen doen om jouw vrijheid dichterbij te brengen. Klik hier om verder te lezen.

 

 

Activiteiten en workshopdata

Onderstaande lezingen en workshops staan de komende periode gepland. Er zijn op dit moment nog volop mogelijkheden om je aan te melden.

 

De nieuwe workshop in dit rijtje is de workshop ´Gewoon een goed figuur'.

 • De lezing 'De dynamiek van het enneagram' kun je ervaren op:

  - dinsdagavond 23 september in Voorschoten
 • Voor de Workshop Basiskennis Enneagram zijn er de volgende mogelijkheden:

  - 5 donderdagavonden in Voorschoten, 2, 9, 23, 30 oktober en 6 november

  - 5 dinsdagavonden in Naaldwijk, 7, 21, 28 oktober en 4 en 11 november

  - 2 zaterdagen in Simonshaven (onder Rotterdam), 1 en 22 november.
 • De workshop 'Ontdek je opgeruimde zelf' op de zaterdagen 4 en 25 oktober en 15 november, in Djoj in Rotterdam.
 • De workshop 'Gewoon een goed figuur' op woensdagavond 1 oktober in mijn huiskamer in Delft.

Meer informatie, zoals adressen van locaties, tijden, prijs en wijze van inschrijving kun je vinden op mijn website. Je kunt me natuurlijk ook altijd even bellen of mailen.

Overige

In juli heb ik de nieuwe Workshop ‘Gewoon een goed figuur’ aan jullie aangekondigd. En ondertussen heeft een groepje van 5 mensen deze workshop mogen ervaren. In deze workshop hebben we uitgelegd en gedemonstreerd dat afslanken niet een kwestie is van wilskracht, discipline en doorzettingsvermogen. Dat blijkt uit de werking van ons oude en ons nieuwe brein. Hier zijn een paar reakties naar aanleiding van deze avond:

 

'De uitleg over ons oude en ons brein was zeer krachtig en verhelderend. Ook door de demonstratie van de Emotional Freedom Technique (EFT) was het duidelijk dat het werkt. En Miranda en jij hebben een leuke samenwerking en jullie stralen beiden duidelijk vakvrouwschap uit. Dikke complimenten.´

 

'De uitleg over het oude en nieuwe brein gaf mij echt een lichtpuntje.´

 

'EFT is een super goede ondersteuning voor mijn emoties, waar ik echt wat aan heb.´

 

'Goed om inzicht te krijgen in het oude en nieuwe brein. Ik ben weer extra gemotiveerd. Morgen starten met een Herbalifeshake en kloppen!´

 

Het is heerlijk deze reacties te mogen ontvangen. Vooral omdat je weet dat de deelnemers weer weten waar het werkelijk om draait bij het afslanken en hoe ze daar zelf iets aan kunnen doen, zonder zichzelf door de pijnmolen te halen.

 

Gezien het succes gaan we door met het geven van deze workshop. De volgende datum is gepland op 1 oktober. Dus ken je mensen die afslanken als een pijnlijk proces ervaren, doe hen dan een plezier en geef ze de mogelijkheid het afslanken om te zetten in een ontdekkingstocht naar zichzelf. Het enige dat je hoeft te doen is ze de informatie over deze workshop aan te reiken. Klik hier voor meer informatie.

 

Dit is het weer voor deze maand. Heb je vragen of opmerkingen? Of wil je anderzinds iets met mij of met andere nieuwsbrieflezers delen? Dan hoor ik dat graag.

 

Hartelijke groeten,


Sonja Buijs
Within Reach
tel: 015-2158595
e-mail:
info@within-reach.nl
website: www.within-reach.nl

 

Om je gegevens te wijzigen of je uit te schrijven klik op de onderstaande links:

 

 

 

 

Artikel

 

Wist-je-dit-al-van-het-enneagram?

In de eerste 21 jaar van ons leven zetten we diverse stappen op weg naar onze volwassenheid. Hoe vaak denken we in deze periode als kind en als jong volwassenen: ‘als ik groot ben dan……….’ of ‘als ik het huis uit ben dan………’? Deze gedachte of zelfs het uitspreken ervan naar onze ouders, broers, zussen, vrienden, leraren of andere mensen om ons heen impliceert dat we ervan uitgaan dat we als volwassenen vrij zijn om te doen en laten wat we willen. Laat dat nu ook net het doel zijn van al dat groeien, leren, vallen en opstaan in de eerste 21 jaren van ons leven. De grote vraag is hoe vrij we werkelijk zijn bij het bereiken van de volwassen leeftijd.

 

We beleven in 21 jaar 7 fasen om volwassen en vrij te worden. Dit zijn:

 • 1. Het ervaren van veiligheid
 • 4. Het ervaren van verbinding
 • 2. Het creëren van zelfstandigheid
 • 8. De relatie tussen jezelf en de ander
 • 5. Het ontwikkelen van intimiteit en seksualiteit
 • 7. Het nemen van verantwoordelijkheid
 • 9. Het vrij zijn om te doen wat je wilt vanuit de persoon die je geworden bent

Deze fasen zien we als volgt terug in het Enneagram.

 

 

De mate van vrijheid die we werkelijke ervaren als we 21 zijn hangt af van hoe we deze fasen zijn doorgelopen. Zijn we ongeschonden uit de strijd gekomen of hebben we onderweg bij het vallen builen, schrammen en open knieën opgelopen? En hoe zijn deze hersteld? Voldoende om onze vrijheid niet in te perken?

 

Er zijn helaas weinig mensen (ik ken ze tenminste niet) die volledig ongeschonden deze weg bewandelen. Bij iedereen zijn één of meerdere fasen niet optimaal tot ontwikkeling gekomen. En hoe eerder op deze weg een ontwikkeling is gestagneerd, hoe moeilijker de fasen die daarna komen worden doorlopen. Neem bijvoorbeeld de eerste fase, die van veiligheid, de stap die het kortste duurt, maar die de meeste impact heeft. In de eerste 6 maanden zijn we het meest afhankelijk van andere mensen die ons verzorgen, ons natje en ons droogje op tijd geven en ons aandacht en liefde schenken. Deze verzorging is werkelijk een zaak van leven of dood, want als een baby alleen in een wiegje ligt en niemand kijkt naar hem of haar om, dan heeft het kind geen lange levensverwachting. In deze periode kan angst dat het niet goed zal komen, dat je niet gewenst bent, dat er geen liefde is naar voren treden. En het enige dat je als baby kunt doen is vertrouwen dat het goed komt en je overgeven aan je verzorgers.

 

Is het leren vertrouwen en je overgeven niet een enorm belangrijke les in het leven? En je start al met deze les bij je geboorte nadat je je eerste ademhaling hebt voltooid (met voorafgaand een klap op je billen als het tegenzit)!

 

Kun je jezelf voorstellen hoe scheef je ontwikkeling zal lopen als in deze fase al een storing in je ontwikkeling optreedt en je je niet volledig veilig kunt voelen? Hoe ga je dan in de volgende fase de verbinding met de ander aan?

 

Gelukkig krijgen we een aantal herkansingen in het leven. Na je 21ste jaar begint de cyclus weer opnieuw en begin je weer bij het creëren van veiligheid. Je hebt nu de mogelijkheid de beschadigingen die je in deze fase hebt opgedaan te herstellen en zo ook in de andere fasen wanneer je ze opnieuw doorloopt. Je gaat zo een aantal keer in je leven de cyclus door. Niet altijd exact 21 jaar. Want hoe lang de cycli duren die na je 21ste levensjaar ontstaan verschilt van persoon tot persoon.

Terug naar de nieuwsbrief.

 

 

 

Ervaringsverhaal

 

De verschillende fasen van de weg naar Vrijheid liggen in het Enneagram vast. Dit geeft ons de mogelijkheid om elk gewenst moment te ervaren hoe we ons gevoeld hebben in de verschillende fasen op weg naar onze vrijheid. Eenvoudig door in het Enneagram te stappen (via een kleed op de grond met de afbeelding van het Enneagram) en op de punten te gaan staan. Alles wat op dat moment relevant is voor jouw beleving van vrijheid ga je dan voelen en ervaren. Ook alles wat jouw tegenhoud.

 

Zo heb ik eens iemand mogen begeleiden die de weg naar vrijheid namens haar zoon gelopen heeft. De eerst stap was de stap van zijn geboorte (de stap in het Enneagram). Al bij deze eerste stap waren er veel blokkades. Het kwam er op neer dat haar zoon zich, als derde kind in het gezin, te veel heeft gevoeld. Alhoewel de ouders het kind absoluut wenste, heeft hij zaken als dat er een kamertje voor hem geregeld moest worden, dat drie kinderen in de auto lastig was als ‘niet gewenst’ geïnterpreteerd in zijn belevingswereld. Er kwamen nog meer zaken naar voren. De moeder heeft op deze wijze veel inzicht gekregen in de belevingswereld van haar zoon en was nu in staat anders naar de ‘problematiek’ met haar zoon te kijken.

 

Wil je ook eens ervaren waar jouw vrijheid wordt belemmerd in het algemeen of in een specifieke situatie? Maak dan eens een afspraak voor een coachsessie.

Terug naar de nieuwsbrief.

1

Laatste nieuws

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief:
Enneagram


Ontvang HTML?


Bekijk archief