Het Enneagram als procesmodel
Onderwerp: Het Enneagram als procesmodel
Verzenddatum: 2008-06-03 16:31:29
Mail nr #: 2
Inhoud:
1

Hallo [FIRSTNAME],

Hier is de eerste nieuwsbrief van Within Reach over het Enneagram. Je mag gerust weten dat ik trots ben op deze nieuwe stap.

In deze nieuwsbrief ga ik zoveel mogelijk ervaringen met je delen. Die vertellen nu eenmaal het meest. En zelfs ik, als enneatype 5, weet ondertussen dat het niet zo zeer gaat om de kennis, maar wat je ermee kunt doen.

Aan de hand van vaste rubrieken met veel variëteit aan inhoud, laat ik je kennismaken met het Enneagram. En input van buitenaf is welkom. Ervaringsverhalen, momenten waar je geraakt bent of inzicht hebt gekregen door het Enneagram, al dan niet tijdens ativiteiten bij mij: vertel ze me. met jouw toestemming kan ik ze met anderen delen, zodat we ook leren van elkaar.

Naast ervaringen houd ik je natuurlijk ook op de hoogte van data van geplande lezingen en workshops. Ook zal ik soms je andacht richten op andere onderwerpen dan het Enneagram.

In deze nieuwsbrief vraag ik je aandacht voor het Enneagram als procesmodel. Dit is minder bekend dan de enneatypes, maar minstens zo interessant en boeiend. Bij voldoende animo ga ik in het najaar de eerste Workshopserie Procesmodel Enneagram geven. Want inzicht in wie je bent is één ding, maar inzicht in waar je in je proces staat geeft je ook steun in de dagelijkse doen en laten. Heb je oren naar deze workshop en wil je op de hoogte gehouden worden? Laat het me dan weten.

Wist-je-dit-al-van-het-Enneagram?
Het Enneagram is het meest bekend van de 9 enneatypes. Maar wist je dat het Enneagram in oorsprong eigenlijk een procesmodel is? Een proces bestaat altijd uit 9 stappen en zelfs elk onderdeel van het proces bestaat weer uit 9 stappen. Bijvoorbeeld het proces van verandering van werk. Je kunt in 9 stappen beschrijven wat er gebeurt vanaf het moment dat je je realiseert dat je niet meer lekker in je vel zit op je werk tot het moment dat je ander werk hebt gevonden. Maar ook het deelproces van solliciteren bestaat uit 9 stappen.

Het geeft enorme voordelen als je weet in welke processtap je je bevindt en wat de volgende stap is om aan te werken. Je weet wat je te wachten staat en wat je moet doen om verder te komen in het proces, om niet te stagneren.

Ook tijdens mijn individuele coaching gebruik ik dit procesmodel. Elke sessie test ik waar je zit in je proces en vertel ik je ook waar het om draait in de volgende stap. Zo had ik laatst iemand die voor haar gevoel klaar was. Ze wilde niet meer terugkijken naar vroegere gebeurtenissen. Het was goed. Ik testte dat ze in stap 8 van het procesmodel zat en vertelde haar dat dit inderdaad het punt is waarop je je doel hebt gerealiseerd. Maar toch had ze nog één stap te gaan: naar 9. De stap van 8 naar 9 houdt in dat je je oude zelf loslaat, achter je laat, zo je wilt, waardoor je volledig van je nieuwe zelf, je nieuw behaalde resultaten kunt genieten en profiteren. Toen viel het kwartje: 'Ja, dat is precies wat er nodig is', was haar reactie. Deze stap had gemakkelijk overgeslagen worden als ze dit niet had gehoord, waardoor je toch oude gedragspatronen, gevoelens en gedachten blijft meeslepen.

Ervaringsverhaal
Tijdens een lezing geef ik de aanwezigen de gelegenheid om over het Enneagram te lopen. Zo ook deze keer. Iemand ging op het punt tussen 9 en 1 in staan. Op punt 9 was er veel rust, maar geen prettige rust en op punt 1 kon ze in het geheel geen rust vinden. Daar tussen in was precies goed. In het procesmodel is punt 9 tevredenheid en punt 1 ontevredenheid. We hebben een ontevreden gevoel nodig willen we gemotiveerd zijn te veranderen. ik vroeg of er iets in haar leven was waar ze wel ontevreden over was, maar waar de stap om werkelijk te gaan starten aan het veranderingsproces nog te groot was. En dat was het geval. Haar partner was geruime tijd overleden en hoewel ze verder wilde gaan, vreesde ze het verdriet, waarvan ze wist dat ze er doorheen moest!

Deze mevrouw had geen enkele kennis over de betekenis van de punten. Het gebeurd gewoon. Dat is het mooie van het Enneagram.

Activiteiten
Voor de rustperiode in de zomervakantie is er nog de mogelijkheid (nader) kennis te maken met het Enneagram op maandagavond 7 juli, van 20.00 uur tot 22.00 uur, in Delft. Op deze avond is er een lezing over 'De dynamiek van het enneagram'. Het eerste deel van de avond vertel ik over het enneagram en de wijze waarop ik ermee werk. Het tweede deel van de avond krijg je de mogelijkheid de energie van het Enneagram te ervaren door eroverheen te lopen.

Na de zomervakantie staan er volop lezingen en workshops op verschillende locaties gepland.

 • De lezing 'De dynamiek van het enneagram' kun je ervaren op:
  - dinsdagavond 16 september in Naaldwijk
  - dinsdagavond 23 september in Voorschoten
 • Voor de Workshop Basiskennis Enneagram zijn er de volgende mogelijkheden:
  - 5 donderdagavonden in Voorschoten, 2, 9, 23, 30 oktober en 6 november
  - 5 dinsdagavonden in Naaldwijk, 7, 21, 28 oktober en 4 en 11 november
  - 2 zaterdagen in Simonshaven (onder Rotterdam), 1 en 22 november
  - 5 maandagavonden in Delft, data volgen nog.

Meer informatie, zoals adressen van locaties, tijden, prijs en wijze van inschrijving kun je vinden op mijn website. Je kunt me natuurlijk ook altijd even bellen.

Dit was de eerste nieuwsbrief. Ik ben heel nieuwsgierig hoe het bij jou ontvangen is. Laat je me dat weten?

Hartelijke groeten,

Sonja Buijs
Within Reach
tel: 015-2158595
e-mail:
info@within-reach.nl
website: www.within-reach.nl

Om je gegevens te wijzigen of je uit te schrijven klik op de onderstaande links:

 

1

Laatste nieuws

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief:
Enneagram


Ontvang HTML?


Bekijk archief