Het Enneagram en in Actie komen
Onderwerp: Het Enneagram en in Actie komen
Verzenddatum: 2009-03-10 15:11:50
Mail nr #: 9
Inhoud:
1

Halo [NAME],

Vorige maand heb ik jullie beloofd in elke nieuwe nieuwsbrief een karaktertrek op basis van het Enneagram te beschrijven. Deze maand wijk ik nog af van deze belofte. Waarom? Omdat ik een ander interessant artikel heb geschreven, die ik jullie niet wil onthouden.

Het artikel is tot stand gekomen vanwege mijn samenwerking met Yvonne de Bruin van Opgeruimd Organizing. Samen met haar en met Miranda van Gaalen starten we 28 maart weer de 3 zaterdaagse Workshopserrie 'Ontdek je opgeruimde Zelf'. Voor mensen die al verschillende pogingen hebben ondernomen om orde in hun huiselijke chaos te creëren, maar waarbij het niet lukt blijvend opgeruimd te zijn. Deze workshopserie gaat dieper dan de praktische aanpak, want we gaan kijken naar de relatie tussen de chaos in je huis en de chaos in je hoofd. Door eerst naar de emoties te kijken die letterlijk onder je chaos verborgen zitten en die een plaats te geven, te verwerken, volgt het ordenen en een plaats geven van je spullen in huis vanzelf. Je krijgt weer ruimte in je huis en je hoofd om te gaan doen wat jij echt wilt.

Ken je mensen die veel baat hebben bij het ontdekken hoe zij opgeruimd kunnen zijn? Stuur hun dan deze nieuwsbrief door en maak hen attent op deze workshop en website www.ontdekjeopgeruimdezelf.nl . Het kan hun leven veranderen!

Deze workshopserie hebben we ontwikkeld op basis van het Enneagram als procesmodel. Hoewel we niets vertellen in deze cursus over het Enneagram, zit het Enneagram toch in deze Workshop! In het artikel heb ik geschreven over het lange voorbereidingsproces dat nodig is, als je wilt gaan opruimen. Je bent al halverwege het proces, voordat je uberhaupt begint met actief op te ruimen. Vind je het gek dan dat pogingen om tot opruimen te komen vaak mislukken? Wanneer je verzandt in het voorbereidingstraject, zie je keer op keer niets gebeuren, terwijl je toch hard bezig bent. Dat kan frusterend werken.

Dat geldt ook voor andere emotionele opruimprocessen, waarvoor mensen bij mij de individuele coachsessies volgen. Het artikel spreekt verder voor zich. Klik hier om het artikel te lezen.

Kennismaken met het Enneagram en met mij
Dé manier om kennis te maken met het Enneagram is om erover te horen. Die gelegenheid geef ik je door een lezing. Een lezing klinkt misschien saai, oplezerig en stoffig, maar dat is het allemaal niet. In de lezing vertel ik je hoe ik aan het Enneagram gekomen ben en waarom ik er niet meer van losraak. Ook mag je van allerlei vragen stellen op zo'n avond.

Zou je zo'n kennismaking eens mee willen maken? Dat kan. Reageer dan op deze nieuwsbrief en laat weten dat je geïnteresseerd bent. Laat ook even weten of je kunt op een dinsdagavond.

Op dit moment heb ik geen lezing gepland staan, maar bij voldoende reacties ga ik er in de periode april-juni nog één organiseren in Naaldwijk. Anders wordt het pas weer september. En waarom wachten op iets dat zo leuk is?

Ontwikkelingen
Dinsdagavond 10 februari is de vijfde workshopserie Basiskennis Enneagram gestart! We zijn met een leuke groep van vijf enthousiaste deelnemers. En op de eerste avond was het al duidelijk dat de deelnemers veel nieuwe inzichten haden gekregen. Dat beloofd wat voor de andere vier avonden!

Thema-avonden Enneagram
De workshop Basiskennis Enneagram is super leuk, maar er zit veel meer in het Enneagram. Dat merk je al als je het artikel over het 'in Actie komen' leest. Daarom ga ik in mei en juni Thema-avonden over het Enneagram organiseren.

Thema's die aan bod kunnen komen zijn:

  • Coachen met het Enneagram, waarbij je leert een ander te begeleiden terwijl die persoon over het Enneagram loopt en inzicht krijgt in zijn probleem.
  • Het Enneagram als procesmodel, waarin je leert welke stappen er in jouw proces zijn te herkennen. Ook gaan we in op hoe je die processen herkent in wat je om je heen ziet en wat er in jezelf gebeurt.
  • De weg naar vrijheid, waarin je de zeven stappen doorloopt die in de groei van jezelf belangrijk zijn om werkelijke vrijheid te ervaren en te voelen.
  • Het Enneagram en relaties, waarin we een aantal relaties tussen bepaalde Enneatypen uitdiepen. Dit geeft meer inzicht in relaties en een verdieping van je inzicht in het Enneagram. Voor deze avonden kun je van te voren opgeven welke relatie tussen twee enneatypen je graag belicht wilt zien. Voor dit onderwerp is voorkennis van het Enneagram wel aan te raden.

Natuurlijk kun je ook zelf thema's aandragen.
Ik wil graag weten waar jouw voorkeur naar uitgaat, waar jouw behoeften liggen, zodat ik een programma kan samenstellen die veel mensen raakt.

Let op: Ook als je nog geen Workshop Basiskennis Enneagram hebt gevolgd, kun je veel nieuwe inzichten verkrijgen op deze thema-avonden!

Hoor ik van je?

Je mag ook aangeven naar welke avonden je voorkeur uitgaat. Tot nu toe plan ik één en ander altijd op de dinsdag avond. Wil je wel meedoen, maar kan je dan absoluut niet, geef dat dan door.

Ik ben weer aan het einde gekomen van deze nieuwsbrief. Tot de volgende maand!

Hartelijke groeten,

Sonja Buijs
Within Reach
tel: 015-2158595
e-mail: info@within-reach.nl
website: www.within-reach.nl
weblog: binnenbereik.web-log.nl

Om je gegevens te wijzigen of je uit te schrijven klik op de onderstaande links:

Artikel

In ons dagelijks leven vragen we vaak aan elkaar: ‘Wat heb jij gedaan?’ Op maandag morgen, om te informeren naar je weekend. Aan je kinderen wanneer ze van school thuis komen. Bij de vaten, wanneer je met je partner je ervaringen van die dag uitwisselt. Ook als iemand zichtbaar niet lekker in zijn vel zit, roepen we uit: ‘Wat is er met jou aan de hand? Wat heb je gedaan?’ Doen, acties ondernemen, in actie zijn, is waar we van de vroege ochtend tot de late avond mee bezig zijn. Dat is wat we van elkaar zien. Dat is wat we om ons heen waarnemen: wat de ander doet en wat we zelf doen.

Maar waarom doen we eigenlijk wat we doen? Bij een aantal zaken is dat vrij duidelijk. Bijvoorbeeld waarom we dagelijks tweemaal onze tanden poetsen, waarom we ons dagelijks douchen, waarom we eten. Alhoewel we met eten alweer op een grens terecht komen, want iemand die een zak chips leeg schranst, doet dat niet omdat hij een gezonde maaltijd tot zich wil nemen. Dat impliceert dat we ook minder logische redenen kunnen hebben om dingen te doen………….of niet te doen.

Er spelen gevoelens, emoties en beperkende overtuigingen mee. Niet alleen ons gezonde boeren verstand. Maar als ik vraag aan de persoon, die zojuist een zak chips heeft leeg geschranst, welke gevoelens, emoties en beperkende overtuigingen hij (of zij) had, toen hij aan het schransen was………………..zal diegene mij met grote ogen aankijken. ‘Ik had gewoon trek.’, krijg ik hoogstwaarschijnlijk als antwoord.

Veelal denken we niet na bij het hoe en waarom van onze acties. Veel dingen die we doen, doen we automatisch, omdat het hoort bij onze dagelijkse gang van zaken, bij ons patroon. Zolang we blij zijn met wat we doen, er voldoende uitdaging en voldoening aanwezig is, is dit vaste patroon helemaal oké. Anders wordt het als we een onbehagelijk gevoel in onszelf gaan waarnemen. Weer dezelfde gang naar dat kantoor! Weer de kinderen van school halen en weer brengen! Ik kom nooit aan mezelf toe! Altijd dat gezeik van mijn moeder! Mijn lievelingstrui nog steeds in de was! Dat aanrecht alweer een zooitje, ik blijf bezig!

In deze situaties krijg je signalen dat er iets niet naar wens gaat, dat je toe bent aan verandering. Eerst zijn de signalen nog vaag, maar hoe langer ze aanhouden, hoe vervelender je je erbij gaat voelen. En deze gevoelens maken ook dat je steeds dichter komt bij het moment van het in actie komen, het veranderen.

Wat is er eigenlijk nodig om daadwerkelijk actief tot verandering te komen? Het procesmodel van het Enneagram laat dat mooi zien. Dit procesmodel vertelt dat een proces, welk proces dan ook, altijd negen stappen kent. Stap negen is daarbij zowel de eerste stap als de laatste. Je zou dus ook kunnen zeggen dat het procesmodel tien stappen kent.

Ieder proces begint bij het krijgen van een gevoel van onvrede met de situatie, bijvoorbeeld je huis. In de eerste stap negen voel je dat nog helemaal niet, je bent tevreden en zo erg is het immers niet. Pas op stap 1 irriteert de situatie je zo dat je bereid bent te gaan kijken naar de situatie. Je bent bereid om na te gaan denken en voelen wat je nu eigenlijk wilt. Je wilt een opgeruimd huis, maar als je dat hebt, wat doe je dan met je opgeruimde huis? Je krijgt daar een eerste idee over. Misschien krijg je dan wel een plek in huis, die helemaal voor jezelf is, waar je even op jezelf kunt zijn? In stap twee ga je informatie verzamelen op welke manier je het aan zou kunnen gaan pakken. Je leest wat op internet, praat eens met een vriendin. Langzaam aan ontstaat het beeld van de mogelijkheden om hulp in te schakelen. Je besluit bijvoorbeeld de Workshop-serie ‘Ontdek je opgeruimde Zelf’ te doen. Ondertussen is het je ook duidelijker dat je het liefst een eigen kamer zou willen voor jezelf, om je schilderhobby nu eens eindelijk echt te kunnen gaan oppakken. Bij de start van de workshop belandt je in stap 3, de onderzoeksfase. Met behulp van de trainers ga je onderzoeken wat je nodig hebt om je huis op te ruimen. Onze ervaring is dat dit heel persoonlijk onderzoekswerk is. Ieder heeft zijn unieke persoonlijkheid en ieder pakt zijn of haar problemen op zijn unieke wijze aan. Ook stap vier en vijf gebeuren tijdens de workshop, maar stap vijf ook deels thuis. Samen met de trainers doorleef je in stap vier je eigen gevoelens, emoties, en beperkende overtuigingen rondom het opruimen en organiseren. Juist hierdoor kom je in stap vijf tot je eigen unieke plan van aanpak. Een plan, waarin je jouw eerste drie kleine, maar o zo belangrijke, acties beschrijft. Het actieplan dat je dan thuis gaat uitvoeren, waardoor je stap voor stap je eigen unieke opgeruimde zelf ontdekt.

Als we dit proces bekijken dan valt het op dat we pas in stap vijf werkelijk in actie komen. De eerste helft van het proces is allemaal voorbereidingswerk, om tot de belangrijke stap van actie te komen. Dan zitten we al op de helft van het proces! En dan beginnen we pas iets te doen in huis, wat we werkelijk waarnemen!

Een heel groot deel van het proces, het voorbereidingswerk, blijft dus vaak onderbelicht en moeilijk waarneembaar. Hoe vaak nemen we ons niet voor om dingen anders aan te pakken? Om nu echt door te zetten? En hoe vaak stranden we niet evenzoveel keer in onze poging? Zonder dat we er erg in hebben lopen we dan iedere keer de eerste vier fasen van het proces door, komen we aan bij de lastige gevoelens, emoties en beperkende overtuigingen, blijkt dat te moeilijk om doorheen te komen en geven we op.

Ja, het komt voor dat we ook werkelijk aan het opruimen slaan. Heel vaak zijn dat echter een- of tweemalige acties, maar lukt het ons niet om op de lange termijn opgeruimd te blijven. Veelal zijn we dan niet voldoende door de gevoelens, emoties en beperkende overtuigingen gegaan en vallen we toch weer terug in ons oude patroon.

Bij het opzetten van de Workshop ‘Ontdek je opgeruimde Zelf’ hebben Yvonne de Bruin, Miranda van Gaalen en ikzelf (Sonja Buijs) dit probleem onderkent. De opbouw van de workshop volgt het procesmodel van het Enneagram. We laten je eerst diepgaand door de eerste vier stappen gaan, zodat je er halverwege de workshop helemaal klaar voor bent om in actie te komen. Sterker nog: je kunt niet langer stilzitten en wilt aan de slag. In het tweede deel van de Workshop reiken we je vervolgens aan wat je nodig hebt om deze actie ook om te zetten in een structurele verandering. Juist door het opruimen op te nemen in je dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse bezigheden, er een routine van te maken, gelijk aan het poetsen van je tanden, ONTDEK JE JE OPGERUIMDE ZELF. Moeiteloos en natuurlijk.

Heb je interesse in de workshop en wil jij je opgeruimde zelf ontdekken? Ga dan naar www.ontdekjeopgeruimdezelf.nl

Ken je mensen die veel baat hebben bij het ontdekken hoe zij opgeruimd kunnen zijn? Stuur hun dan deze nieuwsbrief door en maak hen attent op bovengenoemde website en workshop. Het kan hun leven veranderen!

 

Herken je het vastlopen in veranderingen, het maar niet kunnen doen wat je wilt? Loop je op andere gebieden dan het opruimen tegen problemen aan? Neem dan contact op met Sonja Buijs, tel: 015-2158595, info@within-reach.nl of ga naar www.within-reach.nl .

 

1

Laatste nieuws

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief:
Enneagram


Ontvang HTML?


Bekijk archief